Found footage ya da bulutu film, bir filmin gerçek bir olayı veya kurgusal bir hikayeyi taklit etmek için kameralar tarafından belgelenmiş gibi yapılmış olduğu bir film çekme tekniğidir. Bu tarz, amatör görüntüleme araçlarıyla çekilmiş sahneleri içerir ve genellikle karakterlerin kendi bakış açılarından veya bir karakterin gözünden kaydedilmiş görüntülerle izleyiciye sunulur. Found footage filmleri, düşük bütçeyle yapılan ve genellikle gerilim ve korku türlerinde kullanılan yapımlardır. Gerçekçilik, düşük bütçeyle yapılan filmler, gerilim ve korku türünde kullanım ve gizem ve belirsizlik, found footage tekniğinin öne çıkan özellikleridir. Listemizde bu türün en iyi örneklerini bulacaksınız.
Unfriended: Dark Web Hikayenin tamamı screenlife tekniği denilen, bir bilgisayar ekranı üzerinden, çeşitli internet siteleri, sohbetler, video aramaları ve diğer dijital araçlar aracılığıyla izlenmektedir. Bu da, izleyiciye, olayların gerçek zamanlı gelişimini izleme ve karakterlerin korkunç durumlarına daha derinlemesine tanık olma şansı vermektedir. Teknolojinin karanlık yönlerini ve dark web denilen gerçeği göz önüne seren film, serinin ilk filmi Unfriended'ın aksine oldukça realistik bir anlatıma sahiptir.
Profil Found footage tekniği her ne kadar korku filmlerinde kullanılsa da Profil'de akıcılığı ve gerçekçiliği yansıtmak adına oldukça başarılı bir seçim olmuş. Gerçek bir olaya dayanan film, screenlife tekniğiyle anlatılmaktadır. İŞİD'e katılmak için evlerinden kaçıp örgüte katılan, sonrasında da seks kölesi olarak kullanılan genç kızların hangi kanallar aracılığıyla kandırıldığını soruşturan bir İngiliz kadın gazeteci, internet üzerinden sahte bir profil oluşturur. Özellikle Batı toplumlarında eşit haklarla yetişen genç kızların evlerinden Suriye'ye kaçıp örgüte katılmalarındaki süreci anlamak adına kendini radikal cihatçılar için uygun bir yem haline getirir. Lakin bu süreç gazetecinin öngördüğü gibi ilerlemez.
Host
Film, COVID-19 pandemisi sırasında çevrimiçi bir Zoom görüşmesinde gerçekleşen olayları konu alıyor. Hikaye, bir grup arkadaşın uzaktan bir seans düzenlemeye karar vermeleriyle başlıyor. Bu seans sırasında, bir mediumla iletişim kurmak için Zoom'u kullanıyorlar; ancak seans sırasında beklenmedik olaylar meydana geliyor ve karanlık bir varlık ortaya çıkıyor.
"Host" filmi, çoğunlukla web kamerası ve cep telefonu kameraları gibi gerçek zamanlı çevrimiçi iletişim araçlarıyla çekilmiş. Bu da filmi gerçek zamanlı ve gerçekçi bir deneyim haline getirmiş. Film ayrıca, modern teknolojinin ve dijital iletişimin korku unsurlarını başarıyla kullanmasıyla da imzasını atmış.
Jeruzalem
"Cehenneme açılan üç kapı vardır;
Bir çölde, biri okyanusta biri de Kudüs'tedir." (Jeremiah 19,Talmud)
Kudüs'e gelen üç Amerikalının seyahatine el kamerası kayıtlarından şahit olunmaktadır. Şehrin tarihi ve mistik dokularını izlerken bir anda yer sarsılır ve savaş uçakları Kudüs'ü bombalamaya başlar. Şehrin yeraltındaki karanlık bir sırrın yüzeye çıkmasıyla beraber şehir tecrit altına alınır ve tüm çıkışkar kapatılır. Öyleyse, Süleyman Peygamber döneminde inşa edilen 19 metre yüksekliğindeki Ağlama Duvarı, şehri dışarıdakilerden korumaktan ziyade içeriden gelecek şeyleri hapsetmek için yapılmış olabilir mi?
As Above So Below
Felsefesini, Dante'nin İlahi Komedya'sındaki cehennem tasvirinden alan film, çok sağlam bir hikayeyle karşımıza çıkmaktadır. Paris'in ünlü yeraltı mezarlığına kaçak giren bir grup turist, derinlere indikçe Dante'nin 9 katlı olarak tasvir ettiği cehennemin her bir katını indiklerini fark etmemektedir. El kamerasıyla çekilen amatör görüntüler izlendiği hissini veren film, seyircide, yeraltı mezarlarının karanlık atmosferinin içine dalma hissi uyandırıyor.
18. yüzyılda Paris nüfusu hızla artmış, salgın hastalıklar ve çevresel kirlilik yüzünden mezarlıklar, şehir sakinlerini tehdit eden bir durum haline gelmişti. 1763'te, şehir yetkilileri mezarlıkların boşaltılması için bir karar aldılar; ancak, taşınması gereken yaklaşık 6 milyon ceset vardı. Bunun üzerine, şehir yetkilileri eski taş ocağı madenlerini yeraltı mezarlarını oluşturmaya başladı. Tüm bu cesetlerin taşınınması sekiz yıl sürmüştü. Napolyon dönemine geldiğimizde ise, madenlere yığın halinde atılan bu kemiklerin, bir tünel süslemesine dönüştürülmesine karar verilmiştir. Böylelikle, Paris'in 250 km'lik yeraltı mezarları turistik bir ziyaret noktası haline gelmiştir.
Cloverfield
Sekans filmlerinden Uzaylı İstilası Temalı 10 Favori Film listesinde bahsettiğimiz serinin 2008 yapımı olan ilk filminde, Manhattan'da bir ev partisindeyken şehrin istila edildiği anları el kamerasıyla çeken bir grup genci izliyoruz. Filmdeki görüntülerin çoğunun anlık ve titrek olması, gerçekçilik ve doğallık hissini en üst seviyeye çıkarıyor.
Blair Witch Project
Elbette, buluntu filmler arasında kült olarak Blair Cadısı'nı listeye almadan geçilemez. Film, üç genç belgesel yapımcısının Maryland'deki Blair Cadısı efsanesini araştırmak için ormana girmelerini ve ardından kaybolmalarını konu alıyor.
Film, gerçekmiş gibi sunulan kurgusal bir hikayeyi izleyiciye aktarıyor. Yönetmenler Daniel Myrick ve Eduardo Sánchez, amatör bir his vermek için filmin büyük bir kısmını el kameralarıyla çekmiş ve oyuncuların gerçek hayattaki tepkilerini yakalamaya odaklanmışlar. Filmin en önemli özelliği, ekranda asla bir Blair cadısı göstermemesi, ancak varlığını iliklerimize kadar hissettirmesi. Oyuncuların gerçek isimleri, canlandırdıkları karakterlere verilmiş ve oyunculardan, dialogları tamamen doğaçlama gerçekleştirmeleri istenmiş. Bu da found footage tarzının yarattığı gerçekçilik dozajının kat be kat artmasını sağlıyor.
Cyberbully
Screenlife tekniğindeki film, Taylor Hillridge'in sıradan lise yaşamının, çevrimiçi bir arkadaşlık deneyimiyle nasıl bambaşka bir hal aldığını anlatıyor. Başlangıçta masum bir niyetle başlayan bir çevrimiçi sohbet, Taylor'ı acımasız bir siber zorbalık hedefine dönüştürür. Sullivan, gençler arasında giderek yaygınlaşan bu fenomeni, dikkat çekici bir şekilde perdeye taşırken, teknolojinin gücünü ve internetin karanlık yüzünü de ustaca vurguluyor. Filmin plot twisti ise oldukça başarılı.
REC
Korku sinemasının unutulmaz İspanyol yapımlarından olan REC'in hikayesi, bir televizyon muhabiri olan Angela Vidal ve kameramanı Pablo'nun, bir itfaiye ekibiyle birlikte gece vardiyasında yerel bir itfaiye istasyonuna gönderilmesiyle başlıyor. Ancak, bir acil çağrı sonrasında, apartman dairesinde yaşanan garip olayları belgelemeye başladıklarında, sıradan bir görev, kısa sürede, bir hayatta kalma mücadelesine dönüşüyor. Apartmandaki dar alanlarda geçen klastrofobik sahneler ve el kamerası çekimleri sayesinde, 2007 yılında çekilmiş bu film, günümüzde bile en korkunç yapımlardan sayılıyor.
Chronicle
Bir grup lise öğrencisi yeraltından çıkan gizemli bir enerjiye temas ettikten sonra doğaüstü güçler kazanıyor. El kamerası, güvenlik kameraları ve telefon ekranı üzerinden anlatılan film, nispeten yüksek bütçeli bir found footage örneğidir. Hero ve antihero karakterlerin güçlerini keşfetme süreçlerini, found footage'ın gerçekçi anlatımıyla sunarken CGI efektlerle de fantastikleştiriyor.
コメント